Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
410
Egy iskolai úszóversenyen Laura 4 másodperc, Eszter 30 másodperc alatt úszott végig egy hosszt a 5 méteres medencében. (Feltételezzük, hogy végig egyenletes sebességgel haladtak.) a) Az indulástól számítva hány méter úszott Laura 10 másodperc alatt? b) Az indulástól számítva hány másodperc múlva találkoztak először a rajtkőnél? (oda vissza hossz 50 m) c) Hányszor érkeztek egyszerre a rajtkőhöz, ha 500 métert úsztak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Laura 10 másodperc alatt kétszer úszik meg a teljes távot, tehát 2 * 5 méter = 10 métert úszik meg. Így Laura 10 másodperc alatt 10 métert úszott.

b) Azt kell megkeresni, hogy mikor érik utol egymást először a rajtkőnél. Mindkét úszó a táv felénél találkozik először, azaz 25 méternél, és onnan kezdve azonos sebességgel úszik tovább egészen a rajtkőig. Laura az első 25 métert 30 másodperc / 4 másodperc = 7,5-szerese idő alatt úszta meg, azaz 7,5 * 5 méter = 37,5 métert. Tehát a találkozásig még 25 méter - 37,5 méter = -12,5 métert kell megtennie, amit ugyanazon sebességgel úszik meg, tehát 12,5 méter / 5 méter/másodperc = 2,5 másodperc alatt. Így a rajtkőnél először 30 másodperc + 2,5 másodperc = 32,5 másodperc múlva találkoznak.

c) Azt kell megkeresni, hogy hányszor teljesítik a távot egyszerre. Ha mindkét úszó azonos sebességgel úszik, akkor az előző feladatban kiszámolt idő alatt (32,5 másodperc) mindketten végigússzák a táv felét, azaz 25 métert. Tehát ha mindketten ugyanazon a sebességgel úsznak, akkor minden 32,5 másodperc után egyszerre érkeznek a rajtkőhöz. Ha összesen 500 métert úsznak, akkor 500 méter / 25 méter = 20-szor érkeznek egyszerre a rajtkőhöz.
0