Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a fizikában!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
540
Dolgozatot irunk,ezek lesznek a kérdések:
1.Mit jellemez a forgatónyomaték?
2.Az ajtót annál könnyebb kinyitni,minél…………. van a kilincs a forgástengelytől.
3.Mit nevezünk erőkarnak.
4.Hogyan számíthatjuk ki egy erő forgatónyomatékát?Ird le szavakkal és képlettel is!
5.Mi a feltétele egy mérleghinta egyensúlyának?
6.Az m=65 kg tömegű műugró az 1=3m hosszú ugródeszka végén áll.Mekkora a sportoló súlyának forgatónyomatéka?
7.A kislány 50 kg és 1,5 méterre ül a tengelytől.Mekkora a kisfiú tömege,ha 2 méterre ül a tengelytől és a hinta egyensúlyban van?
NAGYON NAGYON fontos ez nekem,KÉRLEK segítsetek,előre is köszi a válaszokat.❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

4
Nem baj hogyha nem tudod az összeset 1-2 válasznak is nagyon örülnék!❤️
0

Egy pillanat egy 15 perc kb és írom is
<3
0

Erőkar:az erő hatásvonalának tengelyétől mért távolságot nevezzük erőkarnak
0

1.) Forgatónyomaték: Az a mennyiség ami megmutatja az erőhatás forgásállapot változtató képességének mértékét.



2.) Az ajtót annál könnyebb kinyitni,minél `color(red)("messzebb")` van a kilincs a forgástengelytől.



3.) A forgáspont és az erő hatásvonala közti távolságot nevezzük erőkarnak.



4.) `M=F*k` melyből M= a forgatónyomaték, F= az erő, k=erőkar



5.) Függ attól, hogy mekkora súlyokat helyezünk a mérleg két végére. Valamint attól hogy azok milyen távol vannak egymástól. Minél nagyobb az egyik oldalon a súly a másik oldalon annál messzebb kell helyezni a kisebb súlyt hogy egyensúlyba kerüljenek. Például ilyenek a daruk.



6.) `M=F*k=m*g*k=65 \ kg *9,817 m/s^2 *3 \ m=color(red)(1.914 \ Nm)`



7.)
`m_1*g*k_1=m_2*g*k_2`

`50 \ kg* 9,817 \ m/s^2 *1,5 \ m=m_2*9,817 \ m/s^2*2 \ m`

`668,775 \ (kg*m^2)/s^2=m_2*19,634 \ m^2/s^2`

`(668,775 \ (kg*m^2)/s^2)/(19,634 \ m^2/s^2)=m_2`

`34 \ kg=m_2`

Tehát `color(red)(34 \ kg)` a kisfiú.
1