Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kupok

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Egy háromszöglemez csúcsainak koordinátái: A(6; 2)
B(6; 8) C(2; 8). Forgassuk a háromszöget az y tengely, majd az x tengely körül. Szamítsuk ki az így keletkezett forgástestek térfogatait.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`AB=sqrt((b_1-a_1)^2+(b_2-a_2)^2)=sqrt((6-6)^2+(8-2)^2)=color(red)(6 \ cm)`

`BC=sqrt((c_1-b_1)^2+(c_2-b_2)^2)=sqrt((2-6)^2+(8-8)^2)=color(red)(4 \ cm)`

`AC=sqrt((c_1-a_1)^2+(c_2-a_2)^2)=sqrt((2-6)^2+(8-2)^2)=color(red)(7,21 \ cm)`



`ul"y-tengelyen való megforgatás:"`

Ebben az esetben `AB` lesz a forgáskúp magassága. `AC` az alkotó. `BC` pedig az alapkör sugara. Ezáltal:

`V=(r^2*pi*m)/3=(4^2*pi*6)/3=color(red)(100,53 \ cm^3)`




`ul"x-tengelyen való megforgatás:"`

Ebben az esetben `BC` lesz a forgáskúp magassága. `AC` az alkotó. `AB` pedig az alapkör sugara. Ezáltal:

`V=(r^2*pi*m)/3=(6^2*pi*4)/3=color(red)(150,8 \ cm^3)`


Ábra: https://www.geogebra.org/calculator/rnmxvjft
0