Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a különbség e között a 2 másodfokú egyenlet között?

Főoldal » Középiskola » Matematika
619
Az első az jó, azt tudom.
A másodikat is próbáltam ezen az elven megcsinálni, folytattam is volna, de aztán láttam, hogy egy maths solver e helyett a megoldás helyett úgy kezdi a feladatot, hogy mindkét oldalhoz hozzáad 27-et. Ez miért van így, mert pl. akkor az előzőnél is csinálhattam volna úgy, hogy első lépés -x, de mégsem.

Köszönöm szépen előre is a válaszokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A második is tud jó lenni így is, csak elrontottad..
Viszont mindkettőt lehet egyszerűbben csinálni, ha kicsit gondolkodik az ember. Levezetem őket:

458.
`x^2+x=0`
Ki lehet emelni x-et:
`x(x+1)=0`
A bal oldal egy szorzat. A szorzat akkor nulla, ha bármelyik tagja nulla. Tehát a megoldások:
`x_1=0`
`x_2+1=0\ \ \ → \ \ x_2=-1`

459.
`3x^2-27=0`
`x^2-9=0`
`x^2=9`
Ez pedig egyértelmű, hogy vagy +3, vagy -3 az, aminek a négyzete 9=3².
`x_1=3`
`x_2=-3`
Módosítva: 8 éve
1