Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Egy egyenes egyenlete 4x+y=5. Határozza meg a következőket:

a) meredeksége;

b) abszcissza tengely metszete;

c) ordonáta tengely metszete;

d) iránytangense;

e) irányszöge.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Előre köszönöm a válaszokat!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`f(x)=mx+b` szabályból tudjuk, hogy m értéke adja meg a meredekséget tehát a meredeksége a függvénynek `color(red)(m=4)`


b.)
Magyarul x tengely metszéspontja.

y helyére 0-t helyettesítve kapjuk meg x értékét tehát:

`4x+0=5`

`color(red)(x=1,25)` Tehát itt metszi az egyenes az x tengelyt.


c.)
Helyesen írva ordináta tengely ami magyarul y tengely ezt x értékének meghatározásához használt módszerrel most x értékét tesszük egyenlő nullával tehát:

`4*0+y=5`

`color(red)(y=5)` Tehát itt meszi az egyenes az y tengelyt.


d.)
Az iránytangens másnéven meredekség `color(red)(m=4)`



e.)
Az irányszög alapképlete `m=tgalpha` alapján az egyenes irányszöge:

`4=tgalpha`

`color(red)(76°=alpha)`
0