Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámolni a trapéz szárait?

Főoldal » Középiskola » Matematika
10361
Ha van egy szimmetrikus (húr) trapéz, amelynek párhuzamos oldalai 4, és 7 cm hosszúak, magassága pedig 3,5 cm, akkor hogyan számoljam ki a trapéz szárainak hosszúságát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzold le !!!
Ha berajzolod a magasságot az egyik "fenti" csúcsból merőlegesen a hosszabbik alapra, akkor egy derékszögű háromszöget kapsz melynek egyik befogója (a-c)/2 , ahol a a hosszabbik c a rövidebbik alap. Másik befogója a magasság. Erre felírva a Pitagorasz-tételt megkapod a szár hosszát. ((7-4)/2)2 + 3.52 = b2
9/4 + 49/4 = b2
29/2 = b2
b =  58 /2 = 3.8 cm
1