Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
342
Évi tortát süt.
A recept alapján 18 cm-es formára lenne szükség de Évinek 24-cm es formája van. Mennyit változnak az alapanyagok, hogy Évi meg tudja sütni a tortát?
100 g étcsokoládé, 60 g vaj, 75 g cukor, 2 db tojás, 35 g liszt, 17 g kakaó
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha az átmérő vagy a sugár `24/18`-szerese (ami `4/3`), akkor a terület a `(4/3)^2` = `16/9`-szerese. Ha feltételezzük, hogy a két forma azonos magasságú, akkor mindegyik számot szorzod `16/9`-del és megkapod, hogy miből mennyi kell.

Étcsokoládé: `100*16/9` = `ul(177.dot(7))` g.

Vaj: `60*16/9` = `ul(106.dot(6))` g.

Cukor: `75*16/9` = `ul(133.dot(3))` g.

Tojás: `2*16/9` = `ul(3.dot(5))` g (mondjuk egy tojást nehéz darabolni, de hajrá).

Liszt: `35*16/9` = `ul(62.dot(2))` g.

Kakaó: `17*16/9` = `ul(30.dot(2))` g.
0