Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1868
Egy szabályos háromszög alapú üvegprizma egyik oldallapján úgy lép be egy fénysugár, hogy az üvegben a másik oldallappal párhuzamosan halad, majd a harmadik oldallapján lép ki. (Az üveg törésmutatója:1,4)
a, Mekkora belépéskor az α beesési, illetve kilépéskor a β törési szög?
b, Mekkora δ szöggel térült el a fénysugár?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha behúzod mindkét beesési merőlegest, akkor egy olyan egyenlőszárú háromszöget kapsz, amelynek az alappal szemközti szöge 120°. Ebből tehát a bejövő fénysugár törési szöge és a kimenő fénysugár beesési szöge egyaránt 30°, vagyis `alpha=beta`. A könyved ábrája szándékosan torzított.

`(sin alpha)/(sin30°)=1.4`

`sin alpha=0.7`

`alpha=beta=arcsin 0.7~~44.427°`

A külső sugarak meghosszabbítása és a belső sugár közti szög `a-30°~~14.427°`. A `delta` szög a külső sugarak meghosszabbításával kapott egyenlőszárú háromszög alappal szemközti külső szöge, tehát `delta=2*14.427°=28.85°`.

Egyébként ez a szög a prizmáknak egy nevezetes paramétere, ugyanis ez az elérhető legkisebb deviáció.
0