Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS!! Pitegorász tétel!!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
440
A 3,4 feladat. Nagy segítség lenne előre is köszönöm!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
3.)

Legyen az `m_a` és az `a` oldal metszéspontja P. Ebben az esetben az `ABP_∆` derékszögű háromszög, aminek az átfogója `b`, befogói pedig `m_a` és `a/2`. Azért `a/2`, mert az egyenlőszárú háromszög alapjához tartozó magasságvonal felezi az alapot. Mindegyik esetben a Pithagorasz-tételt kell felírni ebben a formában, szükség esetén átrendezve:
`(a/2)^2+m_a^2=b^2`.

a) `m_a^2=b^2-(a/2)^2`
`m_a^2=61^2-(22/2)^2`
`m_a=sqrt(3721-121)=sqrt(3600)`
`color(red)(m_a=60 cm)`.

b) `b^2=(a/2)^2+m_a^2`
`b^2=(32/2)^2+63^2`
`b=sqrt(16^2+63^2)`
`b=sqrt(256+3969)=sqrt(4225)`
`color(red)(b=65 cm)`

c) Az adatokból ránézésre látszik, hogy nem létezik ilyen háromszög. Úgy van megadva, hogy az egyik befogó hosszabb az átfogónál, ami nem lehetséges, mert mindig az átfogó a leghosszabb oldal (bizonyítás: mint ismert, nagyobb szöggel szemben nagyobb oldal van. A derékszögű háromszögben pedig a derékszög, a 90°-os szög a legnagyobb, tehát az ezzel szembeni oldal - az átfogó - a legnagyobb.)

4.) Legyen az egyik befogó `a=120 cm` az átfogója pedig `c=122 cm`. Pithagorasz-tétellel határozzuk meg a másik `b` befogót.

`a^2+b^2=c^2`
`b^2=c^2-a^2=122^2-120^2`
`b=sqrt(122^2-120^2)=sqrt(484)`
`b=22 cm`.

Csatolok rajzot innentől kezdve.
1