Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fuggveny

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
f(x) = |2x+4|- (x-3)
Ertelmezesi tartomany es zerushely?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az abszolút értékfüggvény mindig nemnegatív értéket ad, tehát

|2x+4| ≥ 0

Tehát f(x) legkisebb értéke akkor van, ha az x-3 kifejezés is 0, vagyis ha

2x+4 = 0

Ebből x=-2 következik, ami f(x) egyik zérushelye.

Az abszolút értékfüggvény egyik tulajdonsága, hogy az abszolút érték belsejében lévő kifejezést lehet pozitív vagy negatív előjellel helyettesíteni, és mindkét esetben a kifejezés abszolút értéke ugyanaz lesz. Ez alapján a függvény értelmezési tartománya minden valós szám lehet.

Összefoglalva:

Az f(x) függvény értelmezési tartománya az összes valós szám.

Az f(x) függvény zérushelye -2.
1