Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számításban kérek segítséget

Főoldal » Középiskola » Kémia
910
Mekkora tömegű alkohol keletkezik 1,20 kg tömegű, 20,0 w%-os szőlőcukoroldat bakteriális erjesztése útján? A boroshordóban lejátszódó folyamat:
C6H12O6 → 2 CH3–CH2–OH + 2 CO2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M(C_6H_(12)O_6)` = 180 `g/(mol)`

`M(C_2H_5-OH)` = 46 `g/(mol)`

100 g cukoroldatban van 20 g cukor

1200 g oldatban van `1200/100*20` = 240 g cukor, ami `240/180` = `1.dot(3)` mol

Az egyenlet szerint keletkezik kétszerannyi, vagyis `2*1.dot(3)=2.dot(6)` mol alkohol, aminek a tömege `2.dot(6)*46` = `ul("122,67 g")`.
Módosítva: 3 éve
0