Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

113
Mekkora erő hat dinamikus hangszóró membránjára ha 48menetes tekercsébe 1,4A áram folyik és a huzal 22mm átmérőjű 1,2 tesla mágnestérben mozog.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a dinamikus hangszóró membránjának a hatását, további információkra van szükségünk, például a membrán méretére, anyagára stb. Azonban a feladatban szereplő adatokat felhasználva, meg tudjuk számolni a tekercsben lévő elektromos teljesítményt és a huzal által tapasztalt erőt a mágnestérben.

Az elektromos teljesítmény kiszámításához használjuk a P = I^2 * R képletet, ahol I a tekercs áramának nagysága, R pedig a tekercs ellenállása. A tekercs ellenállása szintén függ a tekercs méretétől és anyagától, azonban itt az adatokban nincs ilyen információ. Tegyük fel, hogy a tekercs ellenállása 8 ohm.

Akkor a tekercsben lévő elektromos teljesítmény:

P = 1,4^2 * 8 = 15,68 W

A huzal által tapasztalt erőt pedig a Lorentz-erővel számoljuk ki a F = B * I * l képlet segítségével, ahol B a mágnestér sűrűsége (1,2 T), I a huzalon átfolyó áram nagysága (szintén 1,4 A), l pedig a huzal hossza (nem adott az adatokban). Mivel az adatokban nem szerepel a huzal hossza, nem tudjuk kiszámítani a huzal által tapasztalt erőt.

Összességében, nem tudjuk pontosan megválaszolni a feladatban feltett kérdést, mivel a szükséges információk hiányoznak.
0