Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
364
Mekkora erő hat dinamikus hangszóró membránjára ha 48menetes tekercsébe 1,4A áram folyik és a huzal 22mm átmérőjű 1,2 tesla mágnestérben mozog.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a dinamikus hangszóró membránjának a hatását, további információkra van szükségünk, például a membrán méretére, anyagára stb. Azonban a feladatban szereplő adatokat felhasználva, meg tudjuk számolni a tekercsben lévő elektromos teljesítményt és a huzal által tapasztalt erőt a mágnestérben.

Az elektromos teljesítmény kiszámításához használjuk a P = I^2 * R képletet, ahol I a tekercs áramának nagysága, R pedig a tekercs ellenállása. A tekercs ellenállása szintén függ a tekercs méretétől és anyagától, azonban itt az adatokban nincs ilyen információ. Tegyük fel, hogy a tekercs ellenállása 8 ohm.

Akkor a tekercsben lévő elektromos teljesítmény:

P = 1,4^2 * 8 = 15,68 W

A huzal által tapasztalt erőt pedig a Lorentz-erővel számoljuk ki a F = B * I * l képlet segítségével, ahol B a mágnestér sűrűsége (1,2 T), I a huzalon átfolyó áram nagysága (szintén 1,4 A), l pedig a huzal hossza (nem adott az adatokban). Mivel az adatokban nem szerepel a huzal hossza, nem tudjuk kiszámítani a huzal által tapasztalt erőt.

Összességében, nem tudjuk pontosan megválaszolni a feladatban feltett kérdést, mivel a szükséges információk hiányoznak.
0