Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenlet

172
Old meg x-re a következő két trigonometrikus egyenletet:

`AAt in RR` esetén `sin^2(t)+sin^2(x-t)+sin^2(x+t)=3/2` `" "(1)`

és

`AAt in RR` esetén `sin^4(t)+sin^4(x-t)+sin^4(x+t)=9/8`. `" "(2)`
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometrikus_egyenletek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Először is, az első egyenletet vizsgáljuk. A sinusz négyzetének értéke mindig 0 és 1 között van, tehát a bal oldalnak legalább két tagja 0 és legalább egy tagja 1. Mivel a bal oldal három tagja van, azok összege legfeljebb 2. Az egyenletben azonban az összeg 3/2, ami ellentmondás. Tehát az első egyenletnek nincs megoldása.

Most vizsgáljuk a második egyenletet. Vegyük a sinusz negyedik hatványát mindkét oldalon:

sin^4(t) + sin^4(x-t) + sin^4(x+t) = 9/8

Az első egyenlettel ellentétben itt minden tag nemnegatív, így a bal oldalon a három tag összege legalább 0 és legfeljebb 3/2. A jobb oldalon az érték 9/8. Ez azt jelenti, hogy mindhárom tag együttesen nem lehet 0, vagyis mindegyiknek pozitívnak kell lennie.

A sinusz negyedik hatványa azt jelenti, hogy a sinusz értéke abszolútértvéként is figyelembe van véve. Ez azt jelenti, hogy mind a pozitív, mind a negatív értékek egyformán jelennek meg. A sinusz abszolútértéke maximum 1, így a bal oldalon a három tag abszolútérték összege legfeljebb 3. Ha legalább két tag nulla lenne, akkor a harmadik tag abszolútértéke lenne nagyobb mint 1, ami ellentmondás. Tehát mindhárom tagnak kisebbnek kell lennie, mint 1.

Egy olyan számot keresünk, amelyre mindhárom sinusz értéke megegyezik a pozitív gyökök közül valamelyikével. Tekintsük a sin^4(x-t) tagot. Ha x-t helyett -x-t vesszük, akkor a tag értéke nem változik, csak az előjel változik. Így a helyettesítés után a bal oldal:

sin^4(t) + sin^4(-x-t) + sin^4(-x+t) = 9/8

A sinusz negyedik hatványának abszolútértéke nem függ az előjeltől, így a bal oldalon mindhárom tag értéke megegyezik a pozitív gyökök közül valamelyikével. Tehát az egyenletnek van megoldása.

Azt azonban még nem tudjuk, hogy pontosan melyik pozitív gyököt kell használni minden sinusz értékéhez. Ennek a megoldása nagyon bonyolult lehetne, de szerencsére a feladat nem kéri a pontos értékeket, csupán az összes megoldást.
0

2. Egyenlet megoldása:
Kezdjük azzal, hogy megállapítjuk az egyenlet tartományát. Mindenhol érvényes, hogy a szinusznak a -1 és 1 között kell lennie, így minden tag értéke legalább 0 és legfeljebb 3/4. A jobb oldal értéke 9/8, ami kisebb, mint a bal oldal legkisebb lehetséges értéke (0). Ezért az egyenletnek nincs megoldása.

Összefoglalva, az első egyenlet megoldása:

x = 2kπ, k ∈ ℤ vagy x = π/2 + 2kπ, k ∈ ℤ

Míg a második egyenletnek nincs megoldása.
0

A megoldás elég nagy terjedelmű, így inkább papírra írtam le, és ide csak a szöveges kiegészítéseket fogom leírni.

Mindkét példánál úgy kell elindulni, hogy tömegesen alkalmazzuk a koszinuszra vonatkozó linearizáló (hatványcsökkentő) formulát, és a rá vonatkozó addíciós tételeket. Ezek a következők:

`cos^2x = (1+cos(2x))/2`

`cos(alpha+beta) = cosalpha*cosbeta-sinalpha*sinbeta`

`cos(alpha-beta) = cosalpha*cosbeta+sinalpha*sinbeta`

Szorzattá alakítjuk a bal oldalt, majd vizsgálódunk. Ha `cos(2t) = 0` azaz `t=pi/4+k*pi/2\qquad k\in\mathbb{Z}`, akkor a bal oldal 0, és egyenlőséget kapunk, ebben az esetben tehát minden valós szám megoldás az `x`-re.

Ha `cos(2t) != 0`, azaz `t!=pi/4+k*pi/2\qquad k\in\mathbb{Z}`, akkor a másik tényezőnek kell 0-nak lennie. Rendezés után kapunk két megoldás halmazt, ezek `x=pi/3+l*pi\qquad \vee \qquad x=2/3pi+m*pi\qquad l,m in mathbb{Z}`

A második példa már jóval nehezebb. A kezdeti tételek alkamazása után itt is szorzattá alakítunk. Ehhez az egyik lépésben a `2cos(4x)+1`-es tényezőt átalakítjuk, így már szorzattá tudjuk alakítani az egész bal oldalt. Ezután itt is vizsgálódunk.

Az egyik tényező nem függ t-től, így ha ez egyenlő 0-val, akkor az egész bal oldal értéke 0 t-től függetlenül, és egyenlőséget kapunk. Ezt az egyenletet már korábban megoldottuk, nyilván a megoldások ugyanazok. Ezek adják az egyenlet "fix metszéspontjait", ezek t tetszőleges értéke esetén megoldások. A szorzat másik tényezője adja a "mozgó, felbukkanó" metszéspontokat.

Ha `cos(4t) = 0`, azaz `t=pi/8+m*pi/4\qquad m in mathbb{Z}`, akkor a jobb oldal `2sqrt{2}`, ami ellentmondás, hiszen nem egyenlő 0-val, tehát ezen t értékek esetén nem kapunk újabb megoldásokat. Ha t nem egyenlő ezekkel az értékekkel, akkor az előbbi tényezővel oszthatunk, és rendezés után két megoldáshalmazt kapunk:

`x=1/2*cos^{-1}((4cos(2t))/(cos(4t))+1/2)+n*pi\qquad \vee \qquad x=pi-1/2*cos^{-1}((4cos(2t))/(cos(4t))+1/2)+p*pi\qquad n,p in mathbb{Z}`

Az utolsó előtti lépés viszont, amikor visszakeressük a koszinusz értékét, csak akkor végezhető el, ha a jobb oldal a `[-1,1]` intervallumba esik, ezért tovább két egyenlőtlenséget kell még megoldani. Ezen a ponton már kezdtek elfogyni az abc betűi, úgyhogy néhol egy kissé lehet következetlen, de a periódusoknál értelemszerűen mindig a megfelelő egészekkel kell szorozgatni. Rendezések után az egyenlőtlenségek jobb oldalán 0-k állnak, így elkezdjük vizsgálni a törtek számlálóit és nevezőit. Itt a számlálóknál minden esetben egy másodfokú trigonometrikus egyenlőtlenséghez jutunk, még a nevezők egy egyszerűbb trigonometrikus egyenlőtlenséget adnak. A megfelelő intervallumok meghatározása után egy kis számológépes próbálgatást követően meghatározhatóak a metszet intervallumok. A középső rész sajnos egy kissé zsúfoltra sikeredett, ezt a részt utólag kellett javítanom és kiegészítenem.

Összefoglalva, t tetszőleges értéke esetén megoldások, az `x=pi/3+k*pi\qquad \vee \qquad x=2/3pi+k*pi\qquad k,l in mathbb{Z}` halmazok, ha pedig `t in [0.63+a*pi;0.846+a*pi]\cup [2.295+b*pi;2.511+b*pi]\qquad a,b in mathbb{Z}`, akkor megoldások az

`x=1/2*cos^{-1}((4cos(2t))/(cos(4t))+1/2)+n*pi\qquad \vee \qquad x=pi-1/2*cos^{-1}((4cos(2t))/(cos(4t))+1/2)+p*pi\qquad n,p in mathbb{Z}`

halmazok.
Módosítva: 1 éve
0