Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra Fordítottan arányos feladat | 6 osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
394
1 feladat: Osszátok fel a 186-ot három, a 2, 3 és 5 számokkal fordítottan arányos részre!
2 feladat: Osszátok fel a 38-at három, a 2/3 1/6 és 1/2 számokkal fordítottan arányos részre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Az első és második feladatot külön írom le.

Ime az első feladat

Határozzuk meg a három szám állandóját, azaz azokat a szorzókat, amelyekkel megszorozva az 2, 3 és 5 számok összege megegyezik az 186-tal:
2 + 3 + 5 = 10, ami nem osztható 186-tal, azonban az összeghez hozzáadva a szorzatokból származó maradékot, oszthatóvá tehetjük:

2 + 3 + 5 + 4 = 14

186 / 14 = 13 maradék 4

A szorzók értékei tehát 4, 5 és 2.

Számítsuk ki az egyes részeket, megszorozva az állandó szorzókkal:
Az első rész: 4 * 2 = 8

A második rész: 5 * 3 = 15

A harmadik rész: 2 * 5 = 10

Ellenőrizzük, hogy az összegük megegyezik-e az eredeti számmal:

8 + 15 + 10 = 33

Így a 186-ot három, a 2, 3 és 5 számokkal fordítottan arányos részre lehet osztani: 8, 15 és 10.



0

2. feladat
z arányos részek meghatározása előtt először kiszámítjuk a fordított arányok összegét:

1/(2/3) + 1/(1/6) + 1/(1/2) = 3/2 + 6 + 2 = 17/2

Ezután meghatározzuk az arányos részeket:

Az első arányos rész: (1/(2/3)) / (17/2) = 3/34 * 38 = 3.5294
A második arányos rész: (1/(1/6)) / (17/2) = 51/17 * 38 = 113.4118
A harmadik arányos rész: (1/(1/2)) / (17/2) = 17/17 * 38 = 38
Ezért a 38-at a 2/3, 1/6 és 1/2 számokkal fordítottan arányos részre osztva, az eredmény a következő:

Az első rész: 3.5294
A második rész: 113.4118
A harmadik rész: 38
0

`x/2+x/3+x/5=180` ; Mindössze ezt az egyenletet kell megoldani.


`(15x)/30+(10x)/30+(6x)/30=186`

`(31x)/30=186`

`x=(186/31)*30` = 180

A három szám tehát:

`x/2=90` ; `x/3=60` ; `x/5=36`

(90,60,36)

2.

`x/(2/3)+x/(1/6)+x/(1/2)=38`

`(3x)/2+6x+2x=38`

`9.5x=38`

x = 4

A három szám:

`x/(2/3)` = 6

`x/(1/6)` = 24

`x/(1/2)` = 8

(6,24,8)
0