Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aràny

Főoldal » Általános iskola » Matematika
393
Sziasztok!Sajnos nem èrtem az új anyagot,nem az kell,hogy helyettem megcsinàljàtok a feladatokat,de valaki eltudná nekem magyaràzni?legalàbb egy feladatot.Köszönöm szépen Ati
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
5,

Ha az arány 1:1, az azt jelenti, hogy pl:

1 sárga és 1 piros vagy

2 sárga és 2 piros vagy

x sárga és x piros (tehát a sárgák és pirosak száma egyenlő)

Mivel nem tudjuk mennyi a darabszám, jelöljük x-szel; így összesen van van x+x = 2x darab virág.

Hányad része piros: a pirosak számát elosztjuk az összes darabszámmal:

piros = `x/(2x)` = `1/2` (egy-ketted része vagy úgy is mondjuk, hogy fele piros)

6,

tyúk:kakas = 6:1

6 tyúkra jut 1 kakas, vagy 12 tyúkra 2 kakas.

6x tyúkra x kakas.

`("tyúkok száma")/("kakasok száma")` = `(6x)/x` = 6

A tyúkok száma tehát hatszorosa a kakasok számának.

7,

narancs:barack:málna = 1:1:3 (vagy x:x:3x)

A legtöbb az, amelyikhez a legnagyobb szám tartozik. (málna)

Mit tudsz még megállapítani?

- a narancsos és a barackos cukorkák száma egyenlő.

- a málnás cukorkából háromszor annyi van, mint a narancsosból.

- az összes cukor hányad része narancsos? Összeadod az összeset, x+x+3x = 5x; narancsos = `x/(5x)` = `1/5` egy-ötöd része narancsos az összes cukorkának.

- az összes cukor hányad része málnás? `(3x)/(5x)` = `3/5` része.
1