Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrodinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
375
Egy rezgökörben a kondenzátor kapacitása 2mF, a rezgökör periódusideje 0,003s. Mekkora a tekercs induktivitása a rezgökörben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
help
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rezgőkörben az induktivitás és a kapacitás kapcsolata a következő:

f = 1 / (2π√(LC))

ahol f a frekvencia, L az induktivitás, és C a kapacitás.

A periódusidő (T) és a frekvencia (f) kapcsolata:

T = 1 / f

Ebből a frekvencia:

f = 1 / T

A kapacitás adott, és a periódusidőt is ismerjük:

C = 2 mF
T = 0,003 s

Első lépésként kiszámítjuk a frekvenciát:

f = 1 / T = 1 / 0,003 s = 333,33 Hz

Ezt az értéket behelyettesítve az első egyenletbe, az induktivitásra kapjuk:

L = 1 / (4π^2f^2C) = 1 / (4π^2(333,33 Hz)^2(2 mF)) ≈ 1,49 mH

Tehát a tekercs induktivitása a rezgőkörben körülbelül 1,49 mH.
0