Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vizek

115
1irja le a vízkörforgását. 2melyek a legnagyobb összefüggö felszinű vizek bolygónkban? 3 hogyan keletkeznek a hullámok és mi mozgatja a tengeráramlatokat? 4 mik az óceánok és tengerek gazdasági előnyei? 5mik a felszínalatti vizek ?Írjon rá magyarországi nevezetes példát.6irja le a folyók felszinformáló munkáját.7hogyan használhatjuk a folyokat energiatermelésre?8hogyan keletkeznek atómedencék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
A legnagyobb összefüggő felszíni víztestek a Földön az óceánok: az Atlanti-óceán, az Indiai-óceán, a Csendes-óceán, az Északi-sarki-óceán és az Antarktiszi-óceán.

A hullámok a szél hatására keletkeznek, amely mozgatja a víz felszínét. A tengeráramlatokat pedig több tényező is befolyásolja, például a szél, a hőmérséklet-különbségek, a tengervíz sótartalma és a földrajzi adottságok.

Az óceánok és tengerek gazdasági előnyei közé tartozik a halászat, az áruszállítás, az olaj- és gázkitermelés, a tengeri áramlatok energiatermelésre való felhasználása és a turizmus.

A felszín alatti vizek olyan vizek, amelyek a talajban vagy a sziklák résein keresztül áramlanak. Magyarország nevezetes példája a felszín alatti vízkészletnek a Duna-Tisza közén elterülő homokos területeken található Nagyalföld.

A folyók a felszíninformáló munkájuk során az általuk hordozott anyagokkal és az áramlás erejével alakítják a környező tájat. A folyók számos lehetőséget nyújtanak az energia-termelésre, például vízkerék vagy vízerőmű formájában.

Az atómedencék olyan műszaki létesítmények, amelyekben az atomreaktorokban termelt magas hőmérsékletű hűtővizet melegítik fel a természetes hőforrások által melegített termálvizekkel, majd az így keletkezett gőzt turbinák segítségével hasznosítják az elektromos energiatermeléshez.
0