Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1101
Egy ember dinnyéket árult a piacon. Tíz óráig eladta a dinnyék felét és még egy dinnyét. Tíztől délig a maradék felét és még egy dinnyét. Így a maradék hat dinnyével indult hazafelé. Hány dinnyéje volt az emberünknek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Visszafelé kell számolni.
Amikor véget ért a nap 6 dinnyéje maradt. Ha visszafelé nézzük először eladott egyet, tehát hozzá kell adni a 6-hoz 1-et ez 7. Ezután meg kell szorozni 2-vel=14. Hozzá kell adni 1-et=15. Meg kell szorozni kettővel=30. A válasz: 30 dinnyéje volt.
Módosítva: 8 éve
1

Kezdetben `x` dinnyéje volt.
Először eladta a felét és még egyet, tehát `x/2 + 1` darabot, így maradt neki `x- (x/2 + 1) = x/2 -1`
Aztán eladta ennek is a felét és még egyet, tehát `(x/2-1)/2 + 1 = y/4 + 1/2` darabot.
A két eladás után `6` dinnyéje maradt:
`x-(x/2+1) - (x/4 + 1/2) = 6`
`x/4 - 3/2 = 6`
`x/4 = 15/2`
`x = 30`
Tehát eredetileg `30` dinnyéje volt. Tíz óráig eladott `16` darabotot, tíztől délig pedig `8` darabot és valóban `6` dinnyéje maradt.
2