Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmak

304
Magyarázza meg következő fogalmakat! ÉLMÉNYBUBORÉK, INFORMÁCIÓ HITELESSÉG, ÁLLHÍR, LÁNCLEVÉL, ADATHALÁSZAT, SZEMÉLYESADAT ÉS-INFORMÁCIÓ VÉDELEM GDPR, TÖBBFAKTOROS AZONOSITÁS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Informatika

Válaszok

1
1, Élménybuborék: Az a jelenség, amikor az internetes keresőmotorok és a közösségi média algoritmusai személyre szabják a felhasználóknak megjelenített tartalmat, hogy azok jobban illeszkedjenek az ő korábbi viselkedési mintázataikhoz. Ennek eredményeként a felhasználók csak azokkal a tartalmakkal találkoznak, amelyek megerősítik az ő már meglévő nézeteiket és preferenciáikat, és nem kapnak tájékoztatást a számukra új, vagy eltérő véleményekről.

2, Információ hitelessége: Az információ hitelessége arra vonatkozik, hogy mennyire megbízható az adott információ forrása és tartalma. Az információ hitelességének felmérése azért fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az adott információ alapján meghozott döntéseink megfelelőek és megalapozottak legyenek.

3, Állítólagos hír: A kifejezés olyan hírekre utal, amelyek valóságalapja erősen kétséges, vagy teljesen hamis. Az állítólagos hírek terjesztése nagy hatással lehet a közvéleményre és a társadalomra, ezért fontos az ilyen hírek ellenőrzése és a valóság feltárása.

4, Láncküldemény: A láncküldemény az interneten keresztül terjedő, általában üzenet formájában megjelenő tartalom, amelyet a felhasználók arra bíztatnak egymást, hogy továbbítsák, terjesszék a saját ismerőseiknek is. Gyakran tartalmaznak különböző információkat, állítólagos híreket, vagy felhívásokat.

5, Adathalászat: Az adathalászat az a tevékenység, amely során az internetes csalók hamis weboldalakat hoznak létre, amelyekre ráveszik az embereket, hogy megadják a személyes adataikat (pl. jelszó, bankkártya adatok). Az adathalászok ezeket az adatokat arra használják, hogy visszaéljenek velük, például pénzt lopjanak.

6, Személyes adat és információ védelem (GDPR): Az EU adatvédelmi rendelete, amely 2018 májusában lépett hatályba. Az adatvédelmi rendelet célja, hogy biztosítsa az egyének jogait a saját személyes adata
1