Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia ötösöm lesz 541/B

Főoldal » Középiskola » Kémia
454
Hány g vasreszeléket kell 100 g 20,0 m/m %-os réz(II) -szulfát-oldatba szórni, hogy az oldat réz(II)-szulfát-tartalma 6,0 m/m%-ra csökkenjen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Fe` + `Cu^(2+)` = `Fe^(2+)` + `Cu`

`A(Fe)` = 55,8

`A(Cu)` = 63,5

`M(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

Legyen x g a vasreszelék, ami `x/55.8` mol. Ennyi vas megy oldatba, ugyanennyi réz válik ki, a kivált réz tömege tehát `(63.5*x)/55.8` g.

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 20 g réz(II)-szulfát

Az reakció utáni oldat tömege `100+x-(63.5*x)/55.8` g.

Az oldott anyagé: 20 g réz(II)-szulfát az `20/159.5` mol. Kivált `x/55.8` mol réz, maradt `20/159.5-x/55.8` mol réz(II)-szulfát, ami `20-(159.5*x)/55.8` g.

Ugyanakkor 100 g oldatban van 6 g réz(II)-szulfát

`(100+x-(63.5*x)/55.8)/100=(20-(159.5*x)/55.8)/6`

x= `color(red)("4,91 g")` vasreszeléket kell beszórni.
0