Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi holnapra

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
Sziasztok! Kéne egy kis segitség.. a lapon ott van a feladat, én a "Dávid" feliratú ember vagyok, a segitséget nagyon megköszönném holnapra kell a házi..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Elfelejtettem csatolni
0

Akkor Dávid:

`n_(N_2)` = 2,5 mol

`n_(CH_4)` = 3,5 mol

`V_("elegy")` = 120 `dm^3` = 0,12 `m^3`

`T_("elegy")` = 320 K

- Nyomás:

`n_ö` = `n_(N_2)+n_(CH_4)` = 2,5 + 3,5 = 6 mol

`pV=nRT`

`p=(n*R*T)/V` = `(6*8.314*320)/0.12` = 133 024 Pa = `color(red)("0,133 MPa")`

- Moláris tömeg:

`M_("elegy")` = `(n_(N_2)*M_(N_2)+n_(CH_4)*M_(CH_4))/n_ö` = `(2.5*28+3.5*16)/6` = `color(red)("21 " g/(mol))`.

- sűrűség: több úton is kiszámolhatod, ha még nem ismernéd az állapotegyenletet, akkor tömeg/térfogattal is számolhatod:

`m_("elegy")=M_(N_2)*n_(N_2)+M_(CH_4)*n_(CH_4)` = `2.5*28+3.5*16` = 126 g

`rho_("elegy")` = `m_("elegy")/V_("elegy")` = `128/120` = `color(red)("1,05 " g/(dm^3))`

- Moltört:

`x_(N_2)` = `n_(N_2)/n_ö` = `2.5/6` = `color(red)("0,42")`

`x_(CH_4)` = `n_(CH_4)/n_ö` = `3.5/6` = `color(red)("0.58")`.

- parciális nyomás:

`p_(N_2)` = `p_("elegy")*x_(N_2)` = `0.133*0.42` = `color(red)("0,055 MPa")`

A másikét ugyanígy.

- parciális térfogat: mint a parciális nyomást:

`V_(N_2)` = `V_("elegy")*x_(N_2)` = `120*0.42` = `color(red)("50 " dm^3)`

`V_(CH_4)` = 120-50 = `color(red)("70 " dm^3)`.
1