Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
Kérem aki tud segíteni egyenlentrendszerek témakörben az szánjon rám egy kis időt. Ezt a feladatot kellene megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
-1

`{(3x+2y+3z=110),(5x+y-4z=0),(2x-3y+z=0):}`

Bontsuk fel a háromtagú egyenletrendszert kettő darab két tagú egyenletrendszerre majd adjuk össze azokat olyan módon, hogy két ismeretlenes egyenletrendszert kapjunk.

1.: `{(3x+2y+3z=110),(2x-3y+z=0):}`

2.: `{(5x+y-4z=110),(2x-3y+z=0):}`


Első egyenletrendszer megoldása: `{(3x+2y+3z=110),(2x-3y+z=0):}=>{(3x+2y+3z=110),(-6x+9y-3z=0):}=>-3x+11y=11`

Második egyenletrendszer megoldása: `{(5x+y-4z=0),(2x-3y+z=0):}=>{(5x+y-4z=110),(8x-12y+4z=0):}=>13x-11y=11`


Az így kapott egyenletekből egy új egyenletrendszert kaptunk:

`{(-3x+11y=110),(13x-11y=0):}`

Egymásba írhatjuk a két egyenletet.

`-3x+11y+13x-11y=110+0`

`10x=110`

`color(red)(x=11)`




`13*x-11y=0`

`13*11-11y=0`

`color(red)(y=13)`




`2*x-3*y+z=0`

`2*11-3*13+z=0`

`-17+z=0`

`color(red)(z=17)`
1