Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Kérem aki tud segíteni egyenlentrendszerek témakörben az szánjon rám egy kis időt. Ezt a feladatot kellene megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mindet beszorzod a közös nevezővel:

I. (*12) `6x+4y+3z=438`

II. (*60) `20x+15y+12z=1620`

III. (*210) `42x+35y+30z=3885`

Az elsőt szorzod néggyel, majd kivonod belőle a másodikat:

`24x+16y+12z=1752`

I. a.`4x+y=132`

Most az elsőt szorzod tízzel és kivonod belőle a harmadikat:

`60x+40y+30z=4380`

I. b. `18x+5y=495`

Az I. a-t szorzod 5-tel és kivonod belőle az I. b.-t:

`20x+5y=660`

`2x=165`

`x=ul("82,5")`

I. a-ba vagy I. b-be behelyettesítesz:

`4*82.5+y=132` `to` `ul("y= ") 132-4*82.5` = `ul("-198")`

Az első három közül visszahelyettesítesz bármelyikbe:

I. `6*82.5+4*(-198)+3z=438` `to` `ul("z=" ) (438-(6*82.5+4*(-198)))/3` = `ul("245")`

Ellenőrzés az eredeti egyenletbe.
1

Az alkalmazás neve photomath lépésről lépésre elmagyarázza a feladatot
-1