Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Húrtrapéz

168
Egy húrtrapéz alapjainak a hosszúsága 24 mm és
54 mm. A trapéznak mind a négy oldala érinti
a zöld kört.
a) Mekkorák a trapéz csúcsaiból a körhöz húzott
érintőszakaszok?
b) Mekkorák a trapéz szárai?
c) Mekkora a trapéz magassága?
d) Mekkora a zöld kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy válaszolni tudjak a kérdésekre, használnunk kell az adott információkat és a trapéz és a kör geometriai tulajdonságait.

a) A trapéz csúcsaiból a körhöz húzott érintőszakaszok egyenlőek. A kör érinti a trapéz minden oldalát, így az érintők merőlegesek lesznek ezekre az oldalakra. Ha a trapéz rövidebb alapjával párhuzamos oldalt (24 mm hosszúságú oldal) a A pontban jelöljük meg, és a hosszabb alapjával párhuzamos oldalt (54 mm hosszúságú oldal) pedig a Bpontban, akkor a trapéz csúcsaiból húzott érintőszakaszok hossza az AB szakasz felezőpontjában lévő kör középpontjától a AB egyenesig terjedő szakasz hosszával egyenlő lesz. Tehát az érintőszakaszok hossza 15 mm és 27 mm lesz.

b) A trapéz szárai a trapéz alapjaihoz merőlegesek és egyenlő hosszúak lesznek, mivel a trapéz minden oldala érinti a körívet. A rövidebb alapra merőleges oldalak hossza 54 mm lesz, a hosszabb alapra merőleges oldalak hossza pedig 27 mm lesz.

c) A trapéz magassága a két alap közötti távolság, amelyet a trapéz rövidebb alapjára merőlegesen húzunk. Mivel a trapéznek nincs adott magassága, a magasságot a Pitagorasz-tétellel számíthatjuk ki. Legyen h a magasság, akkor az h és 24-54=-30 oldalak és a 15 mm hosszúságú oldalak által alkotott derékszögű háromszög alapján a magasság hossza h = 20 mm.

d) A zöld kör sugarát meghatározhatjuk az egyik érintőszakasz és a trapéz rövidebb alapja felezőpontjának távolságával. A kör sugara a távolság felének a hossza lesz. A 15 mm hosszúságú érintőszakasz és a trapéz rövidebb alapja felezőpontja egybeesik, így a kör sugara 7,5 mm lesz.
0