Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kell a matek házihoz. Csatoltam képet.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
373
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`8.)`

`a)`

Ez egy trapéz, amiból ki van vágva egy félkör. Először kiszámolom a trapéz területét:

`T_1=(8+4)/2*3=18` `cm^2`

És a félkör területe:

`T_2=(4*2*pi)/2=4pi` `cm^2`

És akkor tényleges síkidom területe a kettő különbsége:

`T=18-4pi~~5.43` `cm^2`

`b)`

Itt meg akkor először a négyzet területét:

`T_1=12*12=144` `cm^2`

A kördarabok pedig úgy néznek ki, hogy van:

-4 darab 4 cm sugarú negyedkör, ami kitesz egy egész kört

-4 darab 2 cm sugarú félkör, amik kitesznek két egész kört

Ezek területei:

`T_2=4^2*pi=16pi` `cm^2`

`T_3=2(2^2*pi)=8pi` `cm^2`

És akkor az egész területe:

`T=144-16pi-8pi~~68.60` `cm^2`

Kerület:

`K_1=2*4*pi=8pi` `cm`

`K_2=2(2*2*pi)=8pi` `cm`

És akkor a teljes kerület - értelemszerűen - `16pi~~50.27` `cm`

`c)`

Itt is nézzük először a négyzetet:

`T=(3+6+3)^2=144` `cm^2`

A körök pedig:

-4 darab 3 cm sugarú negyedkör, ami egy darab egész

-4 darab 3 cm sugarú félkör, ami kettő egész

Ez így pont három darab 3 cm sugarú kör, amelyek területe:

`T_2=3(3^2*pi)=27pi` `cm^2`

A teljes terület:

`T=144-27pi~~59.18` `cm^2`

Kerület:

`K_1=3(2*3*pi)=18pi~~56.55` `cm`


`9.)`

`a)`

Ez pont egy félkör, ha jól megnézed, a sugara 5 cm, azaz:

`T=(5^2*pi)/2=12.5pi~~39.27` `cm^2`

`b)`

Először is, van egy nagy 2 cm sugarú kör, területe:

`T_1=2^2*pi=4pi` `cm^2`

Aztán ebből a nagy körből kivonunk 2 db kisebb 1 cm sugarú kört, majd az így kapott résznek vesszük a felét:

`T=(4pi-(pi+pi))/2=pi` `cm^2`

`c)`

Itt van egy nagy 4 cm sugarú kör, területe:

`T_1=4^2pi=16pi` `cm^2`

És egy kicsi 1.5 cm sugarú kör:

`T_2=1.5^2*pi=2.25pi`

Ha a nagyból kivonjuk a kicsit, megkapjuk azt, amit a feladat kérdez:

`T=16pi-2.25pi=13.75pi~~43.197` `cm^2`

`d)`

Ugyanaz, mint a `c)`, csak más adatokkal:

`T_1=4^2*pi=16pi`

`T_2=2^2*pi=4pi`

`T=16pi-4pi=12pi~~37.699` `cm^2`
0