Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: geometriai optika. Kérem valaki leellenőrizné nekem?

Főoldal » Középiskola » Fizika
631
Egy váza képe a 98 cm fókusztávolságú lencsétől 1,524 m távolságra keletkezik az optikai tengelyen. Milyen távol van a váza a lencsétől?
2,74m jött ki nekem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Optika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két eset lehetséges.

1.: a kép és a tárgy a lencse ellenkező oldalán van
Ekkor a kép valódi, tehát `k=1.524m`.

`1/t+1/k=1/f`

`1/t+1/1.524=1/0.98`

`t=1/(1/0.98-1/1.524)~~2.75m`


2.: a kép és a tárgy a lencse azonos oldalán van
Ekkor a kép látszólagos, tehát `k=-1.524m`

`1/t+1/k=1/f`

`1/t-1/1.524=1/0.98`

`t=1/(1/0.98+1/1.524)~~0.60m`
Módosítva: 8 éve
1