Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: geometriai optika. Kérem valaki leellenőrizné nekem?

Főoldal » Középiskola » Fizika
735
Egy 2,174 dioptriás gyűjtőlencsétől 1,3708 m távolságra az optikai tengelyen gyertyát helyezünk el. A lencsétől milyen távol keletkezik a kép?
1,449m jött ki eredményként.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Optika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A lencse fókusztávolsága `f=1/2.174=0.46m`. A tárgytávolság `t=1.3708m`, tehát `t>2f`. Ebből előre tudható, hogy valódi, fordított, kicsinyített képet kapunk a lencse túloldalán, mégpedig a fókusztávolság és a kétszeres fókusztávolság között.

`1/k+1/t=1/f`

`1/k+1/1.3708=2.174`

`k=1/(2.174-1/1.3708)~~0.692m=69.2cm`
1