Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: geometriai optika. Kérem valaki leellenőrizné nekem?

Főoldal » Középiskola » Fizika
2218
Egy 2,3 m magas oszlop kiáll a medencéből. Az oszlop árnyéka a medence alján 165,7 cm, a fénysugarak a függőlegessel 43,2º-ot bezárva érkeznek a vízfelszínhez és a víz levegőre vonatkozó törésmutatója 1,303. Milyen mély a medence?
2.16m jött ki nekem eredményként
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nekem nem annyi jött ki.

Kellene rajzot csinálnod, itt nem erőlködök vele.

`α=43.2°`
`n=1.303`
Legyen `y` a vízmélység, akkor `2.3-y` lóg ki a vizből.

A kilógó rész árnyéka a víz felszínén (`x_1`) így számolható:
`x_1/(2.3-y) = "tg"\ α`
`x_1 = (2.3-y)·"tg"\ α`
Az oszloptól lyen `x_1` távolágra esik a fénysugár a vízbe.

Ugyanitt lesz a fénytörés, a vízben β szöggel megy a fény:
`(sin\ α)/(sin\ β) = n`
`β = "arc"\ sin((sin\ α)/n) = "arc"\ sin((0.6845)/(1.303)) = "arc"\ sin(0.5254) = 31.69°`

A víz alján a fény árnyéka az oszloptól 1.657 méter, a beesési ponttól viszont kevesebb, nevezzük `x_2`-nek:
`x_2/y = "tg"\ β`
`x_2 = y·"tg"\ β`

`x_1 + x_2 = 1.657`
`(2.3-y)·"tg"\ α + y·"tg"\ β = 1.657`

Számold ki a tangenseket, és fejezd ki y-t. Nekem kb. másfél méter jött ki, nem 2 méter fölötti érték. Persze pontosabban számolj ...
Módosítva: 8 éve
1