Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1640
Egy szakmunkás 8 nappal rövidebb idő alatt végez el egy adott munkát, mint egy betanított munkás. Ha együtt dolgoznak, akkor 3 nap alatt elkészülnek a munkával. Hány nap alatt végzi el a munkát egyedül a szakmunkás, illetve a betanított munkás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A fizika és az algebra határán álló feladványról van szó.
Tudjuk, hogy a fizikában a teljesítményt a munka és a idő hányadosa határozza meg:`P=W/t`.
Legyen a betanított munkás munkaideje `t`, a szakmunkásé `t-8` nap.
Azt is tudjuk, hogy a teljesítmények összeadhatók: `P=P_1+P_2`, ahol `P` az együttes, `P_1` a betanított munkás, míg a `P_2` a szakmunkás teljesítménye. Legyen a végzendő munka mennyisége egységnyi: `W=1`. Ekkor előáll a következő egyenlet: `1/3=1/t+1/(t-8)`, ahol `t ne 0` és `t > 8` . Beszorozva a nevezőkkel adódik a következő másodfokú egyenlet: `t(t-8)=3*(t-8)+3t`, amelynek gyökei `t_1=12` és `t_2=2`. Ebből a fenti feltételeknek csak a `t=12" "nap` felel meg.
Válaszolva a kérdésre a betanított munkás munkaideje `12" "nap`, míg a szakmunkásé `4" "nap`.
Módosítva: 3 éve
0