Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
A diákok az osztálykirándulásra 2400 forintért gyümölcsöt vásárolnak. Ha a kilónként 40 forinttal drágább mandarint vásárolják meg, akkor 2 kilogrammal kevesebbet tudnak venni, mint tervezték. Hány kilogramm mandarin vásárlását tervezték, és mennyibe kerül ennek kilója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(x+40)*((2.400)/x-2)=2.400`

`x^2+40x-48.000=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-40+-sqrt(40^2-4*1*(-48.000)))/(2*1)={(cancel(x_1="-240")) , (color(red)(x_2 =200)):}`


200 Ft-ba kerül 1 kg gyümölcs.

`(2.400)/200=12 \ kg` az amit venni tudunk emelés nélkül.

`(2.400)/(200+40)=10 \ kg` az amit venni tudunk az emelés után.

Tehát 2 kg-val tudunk kevesebbet venni.
1