Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet gyökeinek különbsége

Főoldal » Középiskola » Matematika
2882
Egyenlet gyökeinek különbsége
X^2+px+q=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenlet gyökeinek különbsége, matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A Viète-formulák alapján `x_1+x_2=-p` és `x_1 x_2=q`.

Vizsgáljuk először a gyökök különbségének négyzetét:
`(x_1-x_2)^2``=``x_1^2+x_2^2-2x_1 x_2``=``x_1^2+x_2^2+2x_1 x_2-4x_1 x_2``=``(x_1+x_2)^2-4x_1x_2``=``(-p)^2-4q``=``p^2-4q`

Tehát a különbség: `|x_1-x_2|=sqrt(p^2-4q)`

Persze csak ha vannak valós gyökök, azaz `p^2>=4q`.
1