Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súrlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
394
Egy 3 kg tömegű test egy lift padlóján fekszik, közte és a talaj között a tapadási súrlódási együttható 0,3. Mekkora vízszintes irányú erő hatására lehet elmozdítani a testet, ha a lift
a) egyenletes mozgást végez?
b) nyugalomban van?
c) felfelé gyorsul 2 m/s2 gyorsulással?
d) lefelé gyorsul 2 m/s2 gyorsulással?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 9
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`a.` és `b.`-re a válasz ugyanannyi lesz.

`F_s=F_(min)=m*g*μ=10*3*0,3=9N`

`c.`

`F_(ny)=m*g+m*a=3*10+2*3=36N`

`F_min=F_(ny)*μ=36*0,3=10,8N`

`d.`

`F_(ny)=m*g-m*a=30-6=24N`

`F_s=F_(ny)*μ=24*0,3=7,2N`
1