Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pontrendszerek

Főoldal » Középiskola » Fizika
713
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az asztalon lévő testet húzza a kötélerő (`K`) és a súrlódás (`mu m_1g`), a lelógó testet pedig a nehézségi erő (`m_2 g`) és a kötélerő (`K`).

Az asztalon lévő test egyenlete: `K-mu m_1g=m_1a`

A lelógó test egyenlete: `m_2 g-K=m_2 a`

Adjuk össze az egyenleteket: `m_2g-mu m_1g=m_1a+m_2 a`

Innen `a=(m_2g-mu m_1g)/(m_1+m_2)=(2.5*10-0.2*5*10)/(5+2.5)=2m/s^2`.

A kötélerőt visszaszámolhatjuk például a lelógó test egyenletéből: `K=m_2g-m_2a=2.5*10-2.5*2=20N`
0