Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súrlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
328
Egy teherautó egyenes úton halad. Maximum mekkora gyorsulással indíthat, vagy fékezhet, ha a rakománya nincs rögzítve, és a tapadási súrlódási együttható 0,3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 9
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`SigmaF=m*a`

Mivel az autó és a rakomány egy rendszerben van, így ugyanakkora lesz mindkettőnek a gyorsulása. Ezáltal az autót nem is kell figyelembe venni.

`SigmaF=m*a`

`F_s=m*a`

`m*g*μ=m*a`

Leegyszerűsítünk m-mel.:

`g*μ=a`

`a=10*0,3=3m/(s^2)`
1