Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pontrendszerek

Főoldal » Középiskola » Fizika
552
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a keresett tömeg `m_x`.

Azt a testet, amelyikre a terhet akasztottuk, lefelé húzza a nehézségi erő (`mg`) és a teher (`m_x*(g-a)`), felfelé pedig a kötélerő (`K`). Ennek hatására lefelé gyorsul:
`mg+m_x(g-a)-K=ma`

A másik testet felfelé húzza a kötélerő (`K`), lefelé pedig a nehézségi erő (`mg`). Ennek hatására felfelé gyorsul:
`K-mg=ma`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldanunk `m_x`-re. Adjuk össze a két egyenletet, ezzel kiküszöböljük az érdektelen kötélerőt:

`mg+m_x(g-a)-K+K-mg=ma+ma`

`m_x(g-a)=2ma`

`m_x=(2ma)/(g-a)=(2*0.3*0.4)/9.6=0.025kg=25g`

---------------------------------

A feladat attól csillagos, hogy észre kell venni, hogy a teher nem `m_x*g`, hanem `m_x*(g-a)` erővel húzza a testet (mivel lefelé zuhan, ezért csökkent a súlya). Vagy alternatív megoldásként csinálhattuk volna azt is, hogy az egyik testet és a ráakasztott testet egyetlen, `m+m_x` tömegű testként kezeljük, és közvetlenül arra írjuk fel az egyenletet:
`(m+m_x)*g-K=(m+m_x)*a`
1