Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna segíteni valaki ezt megoldani?

Főoldal » Középiskola » Kémia
591
Milyen anyagmennyiség arányban tartalmaz metanolt és etanolt az az elegy, amelynek égésekor 1,75-ször annyi mol szén-dioxid és víz keletkezik, mint amennyi oxigén kell a tökéletes égéshez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szerves
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3-OH` + 1,5 `O_2` `to` `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_5-OH` + 3 `O_2` `to` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

Legyen x mol metanol és y mol etanol a kiindulási elegy; kérdés az `ul(x:y)` arány.

x mol metanolhoz szükséges 1,5x mol oxigén; keletkezik x mol `CO_2` és 2x mol víz: 3x mol anyag.

y mol etanolhoz szükséges 3y mol oxigén; keletkezik 2y + 3y = 5y mol anyag.

A felírható egyenlet:

`1.75(1.5x+3y)=3x+5y`

`2.625x+5.25y=3x+5y`

`0.375x=0.25y`

`x/y` = `0.25/0.375` = `ul(2:3)`

A metanol:etanol arány `color(red)("2:3")` ; leellenőrizzük:

2 mol metanol elégetésekor felhasználtunk 3 mol oxigént; keletkezett 2 mol `CO_2` és 4 mol `H_2O`.

3 mol etanol elégetésekor felhasználtunk 9 mol oxigént; keletkezett 6 mol `CO_2` és 9 mol `H_2O`.

Összesen felhasználtunk `3+9=12` mol oxigént. Keletkezett `2+4+6+9` = 21 mol anyag.

`21/12` = 1,75.
0