Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deltoid

Főoldal » Középiskola » Matematika
843
Egy 48 cm hosszú pálcából deltoid alakú papírsárkányt készítünk. A pálcát kettétörjük, merőlegesen összeillesztjük, ezek lesznek a deltoid átlói. A papírsárkány területe 263,5 cm². Milyen hosszúak a deltoid átlói?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két egyenletet tudunk felírni. Az egyik `e+f=48`, hiszen ilyen hosszú pálcából lett a két átló. A másik `(ef)/2 = 263.5`, mivel a deltoid területe az átlók szorzatának a fele. Ezt a két ismeretlenes egyenletrendszert kell tehát megoldani.

Fejezzük ki az első egyenletből mondjuk f-et: `f=48-e`, szorozzuk meg 2-vel a második egyenletet, és írjuk be f helyére az előbbit:

`e(48-e) = 527 Rightarrow 48e-e^2=527 Rightarrow e^2-48e+527 = 0`

Másodfokú megoldóképlettel:

`e_{1,2} = (48pm\sqrt{48^2-4*1*527})/2 = (48pm\sqrt{196})/2 = (48pm14)/2 = {(e_1 = 17),(e_2 = 31):}`

Így `f_1 = 48-17 = 31` és `f_2 = 48-31 = 17`, tehát a két átló 17 és 31 cm hosszú.
0