Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kémia, savak és fémek

189
Van olyan szabály, hogy a negatív standar potenciálú fémek hígsavakból hidrogént képeznek, mert a hidrogén képes őket oxidálni. De mi a helyzet a tömény savakkal? Ott mi az oka hogy ez nem jön össze, vagy esetleg van olyan sav amelyik töményen is reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A negatív fém is reagál töményebb savval, például tömény kénsavval, csak ekkor már figyelembe kell venni az oxidáló hatását is, amivel kén-dioxidot is fejleszt.

Pl: Cink + Kénsav

Zn + 2H₂SO₄→ ZnSO₄ + SO₂ + 2H₂O

Egy korábbi emelt kémia érettségiben például nem fogadták el, ha ezt az egyenletet úgy írtad fel, hogy: Zn + H₂SO₄ → ZnSO₄ + H₂

A cink, mint negatív standardpotenciálú fém, savakból hidrogént fejleszt. Eközben az oldatban levő hidrogénionokkal reagál, amelyek természetesen nemcsak a híg, hanem a tömény oldatban is megtalálhatók.

Tehát arra a kérdésre a válasz, hogy reagál-e, arra a válasz az hogy igen.
Arra pedig, hogy bizonyos tömény sav/savak fejleszt/fejlesztenek-e hidrogént, arra a válasz nem az oktatási hivatal perspektivájából.

Habár a szakirodalmak is úgy írják, hogy például a tömény kénsav igenis hidrogénfejlődés mellett is lejátszódik negatív potenciálú fémek esetében is.

De itt például szépen leírják a lényegét előjel és töménység szempontjából a standartpotenciálnak:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__10455931-a-standardpotencialu-femek-csak-akkor-fejlesztenek-h2-gazt-savbol-ha-a-sav-hiMódosítva: 9 hónapja
1