Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, savak és fémek

239
Van olyan szabály, hogy a negatív standar potenciálú fémek hígsavakból hidrogént képeznek, mert a hidrogén képes őket oxidálni. De mi a helyzet a tömény savakkal? Ott mi az oka hogy ez nem jön össze, vagy esetleg van olyan sav amelyik töményen is reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A negatív fém is reagál töményebb savval, például tömény kénsavval, csak ekkor már figyelembe kell venni az oxidáló hatását is, amivel kén-dioxidot is fejleszt.

Pl: Cink + Kénsav

Zn + 2H₂SO₄→ ZnSO₄ + SO₂ + 2H₂O

Egy korábbi emelt kémia érettségiben például nem fogadták el, ha ezt az egyenletet úgy írtad fel, hogy: Zn + H₂SO₄ → ZnSO₄ + H₂

A cink, mint negatív standardpotenciálú fém, savakból hidrogént fejleszt. Eközben az oldatban levő hidrogénionokkal reagál, amelyek természetesen nemcsak a híg, hanem a tömény oldatban is megtalálhatók.

Tehát arra a kérdésre a válasz, hogy reagál-e, arra a válasz az hogy igen.
Arra pedig, hogy bizonyos tömény sav/savak fejleszt/fejlesztenek-e hidrogént, arra a válasz nem az oktatási hivatal perspektivájából.

Habár a szakirodalmak is úgy írják, hogy például a tömény kénsav igenis hidrogénfejlődés mellett is lejátszódik negatív potenciálú fémek esetében is.

De itt például szépen leírják a lényegét előjel és töménység szempontjából a standartpotenciálnak:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__10455931-a-standardpotencialu-femek-csak-akkor-fejlesztenek-h2-gazt-savbol-ha-a-sav-hi



Módosítva: 1 éve
1