Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Autó munkavégzés hatásfoka

Főoldal » Középiskola » Fizika
362
Egy 5 tonnás autó 2 perc alatt ér fel egy 100 m magas hegyre, miközben 0,2 kg gázolajat éget el. 1 kg gázolaj elégetésekor 50000 kJ energia szabadul fel. Mekkora a munkavégzés hatásfoka?
Ezt bárhogy forgatom, nem boldogulok vele, nagyon hálás lennék ha tudnátok segíteni benne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hatásfok, munkavégzés
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hatásfok azt mutatja meg, hogy hány százalékát használta fel a szerzett energiának, hogy feljusson a hegyre
F -et vagyis az erőt úgy kiszámolhatjuk, hogy a tömeget megszorozzuk tízzel --> 5000kiló*10 = 50000N

az elvégzett munkát az erő és az út szorzatával kapjuk meg --> W=F*s = 50000*100=5000000j = 5000kJ

ennyi munkát végzett el 0.2 kg gázolaj elhasználásával--> ebből kiszámolhatjuk, hogy 1 kilogramm gázolaj felhasználásával
5000/0.2 =25000kJ munkát képes elvégezni.. ez az 1 kiló gázolaj elégetésekor nyert energiának a fele,
azaz a hatásfok 0.5 --> 50%

1