Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgási és helyzeti energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
411
Egy labda kezdősebessége 12 m/s. Milyen magasra repül fel maximálisan, ha a pályájának tetőpontján a pillanatnyi sebessége 8 m/s?
Jól gondolom, hogy a 8 m/s kb. annyira releváns a feladat megoldása szempontjából, mintha a cipőméretet adták volna meg? A mozgási energia helyzeti energiává alakul a tetőpontra érve, ezért 1/2*m*V²=m*g*h lesz a megoldás, ahol a V helyére a 12 m/s-et kell beírni? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
energia, sebesség, helyzeti, mozgási
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mechanikai energiamegmaradás tövényét kell használni. Ugye itt mindegy, hogy a pályának milyen alakja van. Csak az számít, hogy mivé alakul az energia.

`SigmaE_1=SigmaE_2`

`1/2*m*v_0^2=m*g*h+1/2*m*v_t^2`

Leosztunk m-mel.

`1/2*v_0^2=g*h+1/2*v_t^2`

`h=(v_0^2-v_t^2)/(2*g)=(12^2-8^2)/(2*10)=4m`
Módosítva: 3 éve
1