Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljesítmény számítás alapok, szeretnék kérni ellenőrzést, jó-e ahogy megoldottam

Főoldal » Középiskola » Fizika
406
Egy autó 10 s alatt 72 km/h-ról 90 km/h-ra gyorsul fel. Tömege 900 kg.
a, Mennyi a folyamat végén a mozgási energiája?
b, Mennyi utat tett meg a gyorsítás során?
c, Mekkora erő gyorsítja az autót?

Szerintem a megoldás:
Adatok:
A gyorsulása 10 másodperc alatt 90-72=18km/h=5m/s, tehát a=ΔV/Δt=5m/s/10s=0,5m/s².
m=900 kg.

a, E=1/2*m*v², a végére kíváncsi, tehát E=1/2*900*90*90=3645000 N
b, s=1/2*a*t² (ha a gyorsulás egyenletes), tehát 1/2*0,5*10²=25 m
c, F=m*a=900*0,5=450 N

Köszönöm előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_2=90(km)/h=25m/s`
`v_1=72(km)/h=20m/s`

`a.`

`E=1/2*m*v^2=1/2*900*25^2=281250J`

`b.`

`a=(Δv)/(Δt)=5/(10)=0,5m/(s^2)`

`s=(0,5)/2*10^2=25m`

`c.`

`F=900*0,5=450N`
1