Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felszín-térfogat 12. osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
2181
Sziasztok! Valaki le tudná vezetni nekem a következő feladatokat?

1. Egy téglatest egy csúcsába futó éleinek aránya 3 : 4 : 5, térfogata 7500 cm³. Mekkora a felszíne?

2. Egy szabályos hatszögalapú egyenes hasáb alapéle 15 cm, magassága 20 cm. Mekkora a felszíne és térfogata?

3. Egy egyenes körhenger kiterített palástja olyan téglalap, amelynek oldalai 10 cm és 31,4 cm hosszúak. Számítsd ki a henger térfogatát és felszínét.

4. Egy egyenes körkúp alapkörének sugara 6 dm, alkotója 8 dm. Mekkora a kúp felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, térfogat, felszín, Középiskola, 12.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez sok feladat... kettőt megcsinálok.

1)
Az oldalélek 3a, 4a, 5a.
Térfogata: 3a·4a·5a = 60·a³ = 7500
a³ = 125
a = 5
Tehát az oldalélek: 15, 20, 25 cm.
A felszínt így már ki tudod ugye számolni? 2·(ab+ac+bc)

2)
`a=15`
`m=20`
A hatszögben van 6 darab szabályos háromszög, aminek oldala éppen a hatszög oldala.
A szabályos háromszög magassága `a·sqrt 3`, ezért területe `(a^2·sqrt 3)/2`
Így a térfogat `(a^2·sqrt 3)/2·m` ... számold ki.
A felszíne: az alapterület duplája, plusz 6 darab téglalap, amiknek az oldalai `a` illetve `m`, szóval `a·m` egynek a területe.
Számold ki ezekből.
1