Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
1. Számítsuk ki α szögfüggvényeit négy tizedesjegy pontossággal α meghatározása nélkül, ha sinα = 0,7!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel `sin^2alpha+cos^2alpha = 1`, így `cos\alpha = \pm\sqrt{1-0.7^2} = \pm\sqrt{0.51} = \pm 0.7141`

`\text{tg }alpha = (sin alpha)/(cos alpha) = 0.7/(\pm 0.7141) = \pm 0.9803`

`\text{ctg }alpha = 1/(\text{tg }alpha) = 1/(\pm 0.9803) = \pm 1.02`

Másik járható út, hogy mivel `sin alpha = 0.7`, és `0.7=7/10`, ez egy olyan derékszögű háromszögből van, amiben van egy `alpha` szög, vele szemben egy 7 hosszúságú befogó, és egy 10 hosszúságú átfogó. A másik befogót Pitagorasz tétellel könnyen meg lehet határozni, utána a többi szögfüggvény a megfelelő oldalak arányai. Mivel `alpha` nem csak hegyessszög lehet, ezért mindenből megfelel az ellentetje is.
1