Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1456
Egy apa 1 óra 40 perc alatt, felesége 3 óra 20 perc alatt, kisfia 6 óra 40 perc alatt ássa fel a kertjüket.
a) A kert hányadrészét ássa fel az apa negyed óra alatt?
b) Az anya mennyi idő alatt ássa fel a kert háromötöd részét?
c) Mennyi idő alatt készülnek el az ásással, ha mindhárman ásnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, tk.103/3
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az apa 100 perc, a feleség 200 perc, a fiú 400 perc alatt ássa fel a kertet. Ezen számok reciprokai azt adják meg, hogy 1 perc alatt ki-ki a kert hányadrészével végez.

a) A kert `1/100` részét ássa fel 1 perc alatt, tehát 15 perc alatt `1/100*15=3/20` részét ássa fel.

b) Az a) feladathoz hasonlóan: `1/200*t=3/5`, innen `t=3/5*200=120` perc, vagyis az anya két óra alatt ássa fel a kert háromötöd részét.

c) Mindenki `t` ideig ás, és a teljes kerttel elkészülnek: `1/100*t+1/200*t+1/400*t=1`, innen `t=1/(1/100+1/200+1/400)=400/7~~57.1` perc.
1