Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1446
Egy könyv árát leszállították 30 százalékkal, majd ezt követően pár hét múlva újabb 10 százalékkal. a) Határozzuk meg, hogy hány forinttal csökkent alkalmanként a könyv ára, ha a második árleszállítás után 2646 forintba kerül!
b) Hány százalékkal csökkent összesen a könyv eredeti ára a leszállítások során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, tk.103/1
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kezdetben volt `x`, az első árcsökkentés után `x*0.7`, a második után `x*0.7*0.9`. Ez utóbbiról tudjuk, hogy 2646 forint, tehát van egy egyenletünk x-re:
`x*0.7*0.9=2646`
`x=2646/(0.7*0.9)=4200`

Tehát eredetileg 4200 forintba került, a csökkenés 4200-2646=1554 forint.

A két csökkentés után az ár `x*0.7*0.9=x*0.63` lett, vagyis az eredeti ár 63%-a. Ez 37%-os csökkenést jelent. (Ezt úgy is megkaphatjuk, hogy 1554/4200=0,37.)
Módosítva: 8 éve
1