Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1415
Egy csapon keresztül 3 perc alatt 74,8 liter víz áramlik a medencébe.
a) Mennyi víz áramlik 16 perc alatt a medencébe?
b) Mennyi idő alatt tölthetjük félig az 1500 literes medencét ezen a csapon át?
c) Egy másik csapon keresztül 2 perc alatt 98,2 liter víz áramlik a medencébe. Mennyi időre van szükség, hogy ezen a csapon keresztül töltsük félig a medencét?
d) Ha mindkét csapot kinyitjuk, akkor mennyi időre van szükségünk ugyanehhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, tk.103/1
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A csap vízhozama `74.8/3=374/15` liter/perc.

a) `374/15*16~~398.9` liter.

b) `374/15*t=1500/2`, innen `t=750*15/374~~30.1` perc.

c) Ennek a csapnak a vízhozama `98.2/2=49.1` liter/perc. `49.1*t=1500/2`, innen `t=750/49.1~~15.3` perc.

d) Most mindkét csap nyitva van: `374/15*t+49.1*t=1500/2`, innen `t=750/(374/15+49.1)~~10.1` perc.
Módosítva: 8 éve
1