Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deltoiddal kapcsolatos számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
967
Egy deltoidnak két derékszöge van. Rövidebb oldalai 1,8 cm-rel kisebbek, mint a hosszabbik oldalak. Hosszabbik átlója 5,7 cm. Mekkorák az oldalai? Mekkora a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia
ezt old meg:
a^2+(a+1,8)^2=5,7^2
https://matek4u.hu/geometria/deltoid-terulete-es-tulajdonsag..
A linkbe benne van a deltoid kerülete, területe
Remélem tudtam segíteni.
Módosítva: 3 éve
0

Csatoltam ábrát. Az egyik derékszögű háromszögben Pitagorasz tételt felírva:

`x^2+(x+1.8)^2=5.7^2 Rightarrow 2x^2+3.6x+3.24=32.49 Rightarrow 2x^2+3.6x-29.25 = 0 Rightarrow x^2+1.8x-14.625 = 0`

`x_{1,2} = (-1.8\pm\sqrt{3.24+58.5})/2 = (-1.8\pm\sqrt{61.74})/2 = (-1.8\pm7.857)/2 = {(x_1 = -4.8285), (x_2 = 3.0285) :}`

Ebből nyilván csak a második megoldás lesz jó, hiszen az oldalhossz nem lehet negatív.

Így az egyik oldal 3.0285 cm, a másik oldal 3.0285+1.8 = 4.8285 cm.

A deltoid területe a két derékszögű háromszög területének az összege: `2*(3.0285*4.8285)/2 = 14.623` cm2
0