Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Oldd meg a valós számok halmazán az egyenleteket!

a) 2x-5/4 - 1-2x/6 +2 = 0

b) (3x+2)² - (5-4x)²=10x-21
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
*természetesen az +/-/= jelek a törtvonallal egy vonalban vannak
0

a.)
`(2x-5)/4*(1-2x)/6+2=0`

`((2x-5)*(1-2x))/24+2=0`

`-4x^2+12x+43=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-12+-sqrt(12^2-4*(-4)*43))/(2*(-4))=color(red)({(x_1=(3-2sqrt13)/2) , (x_2 =(3+2sqrt13)/2):})`



b.)
`(3x+2)^2-(5-4x)^2=10x-21`

`9x^2+12x+4-25+40x-16x^2=10x-21`

`-7x^2+42x=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-42+-sqrt(42^2-4*(-7)*0))/(2*(-7))=color(red)({(x_1=0) , (x_2 =6):})`
1