Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi légyszíves segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
552
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, ismered-e a GeoGebra nevű programot ( https://www.geogebra.org/classic ), de onnan talán beugorhat, hogy egy kört egyértelműen meghatároz három pontja. Azaz, ha megszámoljuk, hány darab ponthármas van az ábrán, akkor már majdnem megvagyunk. Ugye 6 db pontunk van, azaz (6 alatt a 3) = (6!)/((6-3)!*3!) = 20 darab ponthármas van (ha nem tanultál még ilyet, akkor számold meg őket egyesével).
Már csak az lehet baj, ha két ponthármas ugyanazt a kört határozza meg. Egy ilyen körön legalább 4 pont van, tehát a húrnégyszögek jöhetnek szóba. A húrnégyszögek tételéből például látható, hogy csak a ,,bal alsó kis négyzet'' húrnégyszög. Itt négyszer számoltuk ugyanazt a kört, de csak elég egyszer, tehát a végső megoldás 20-3=17.
0