Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 20 cm3-es kémcsövet akarunk megtölteni durranógázzal standard körülmények között.

Főoldal » Középiskola » Kémia
706
Mit és mennyi ideig kell 3 A áramerősséggel elektrolizálni?

Ennek a feladatnak a levezetésében szeretnék segítséget kérni!

Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mindenképpen valami savat kell elektrolizálnunk, amelynek anionja összetett delokalizációt tartalmaz, így nem válik le az elektródon. Ilyen pl.: H2SO4 oldat vagy Na2SO4 oldat.
Anódon fejlődik oxigén gáz --> H2O = 1/2 O2 + 2H+ + 2e-
Katódon fejlődik hidrogén gáz --> 2H+ + 2e- = H2
A durranógáz hirdogén és oxigén 2:1 térfogatarányú elegye, így ha 20 cm3 -re van szükség akkor az 13,33 cm3 hidrogént és 6,66 cm3 oxigént tartalmaz. Standartállapotban ez ha a hidrogénnel számolunk, 5,44 * 10-4 mol hidrogén gáz. Mivel 1 mol hidrogén gázhoz, 2 e- kell, így annak az anyagmennyisége 2 * 5,44 * 10-4 mol. Ha tudjuk hogy 1 mol elektron semlegesítéséhez 96 500 C töltésre van szükség akkor aránypárral kiszámolhatjuk, hogy 2 * 5,44 x 10-4 mol elektronhoz 104, 942 C töltés kell. A következő képletbe behelyettesítve : Q = I * t a t-re 35 mp jön ki. Tehát a válasz: 35 másodpercig kell elektrolizálni kénsav/nátrium-szulfát oldatot.
Módosítva: 1 éve
0